... Jaunumi ... Blogs ...

Andris Gailītis: kā migrēt uz datu centru bez galvassāpēm

Andris Gailītis: kā migrēt uz datu centru bez galvassāpēm
Andris Gailītis, DEAC valdes priekšsēdētājs | 17.09.2019

Andris Gailītis, DEAC valdes priekšsēdētājsIemesli serveru migrēšanai var būt visdažādākie – no elektrības padeves traucējumiem līdz elementārai biroja maiņai. Ja migrācija Jums izraisa galvassāpes, tad ir vērts noskaidrot to iemeslu. Kas Jūs biedē visvairāk – datu zudums, projekta izmaksas vai biznesa dīkstāves?


Šajā rakstā aprakstīšu dažas sarežģītas situācijas, ar kurām saskārušies vidējie un lielie uzņēmumi, pārnesot IT uz citu vietu, kā arī pastāstīšu, kā tās veiksmīgi atrisināt.


Andris Gailītis,
DEAC valdes priekšsēdētājs




Kāpēc migrēt?



Ir divi izplatīti iemesli, kāpēc uzņēmumi nolemj pārvietot savu IT. Viens no tiem ir atbilstoša līmeņa IT atbalsta trūkums, otrs - nespēja nodrošināt datu aizsardzību. Mūsdienās daudzi procesi ir paātrinājušies, tāpēc uzņēmumiem nav laika gaidīt tehniskā atbalsta atbildi, jo gadījumā, kad notiek iekārtu darbības traucējumi, tiek apturēti svarīgi biznesa procesi un rodas dīkstāves, kas nenovēršami noved pie finanšu zaudējumiem.

Ja notiek kāds no šiem incidentiem, lēmums par uzņēmuma datu migrēšanu tiek pieņemts zibenīgi:


  • tehniska kļūme,

  • cilvēka pieļauta kļūda,

  • darbības traucējumi vai iekārtu konfiskācija,

  • kiberuzbrukums,

  • IP adrešu bloķēšana vai citi incidenti.

Galvenie IT incidentu iemesli



IBM pētījums, Cost of Data Breach Study 2019, DEAC

Avots: IBM Security & Ponemon Institute, globāls pētījums “Cost of Data Breach Study 2019”.


Pētījumā piedalījās 3,211 tūkst. IT un datu drošības jomas profesionāļi no 507 uzņēmumiem. Incidentu procentuāls sadalījums pēc tā izcelsmes. $3.92 milj. – vidējais datu zuduma apjoms uzņēmumos 2019. gadā.




Situācijas mēdz būt dažādas.

  • Dažreiz uzņēmums ir spiests atbrīvot telpas, tāpēc uz jaunu vietu tiek pārcelts birojs kopā ar iekšējo datu centru.

  • Restrukturizācijas vai uzņēmumu apvienošanās gadījumā rodas nepieciešamība pēc vienota IT risinājuma, tāpēc rodas daudz jautājumu par iekārtu un sistēmu integritāti un saderību, kā arī izmaksu samazināšanu.



Kā migrēt?



1. Sākumā pakalpojuma sniedzējam ir jāveic sistēmas audits un jānosaka Jūsu uzņēmuma vājās vietas.

Parūpējieties par sava uzņēmuma drošības risinājumiem! Avārijas atjaunošanas plāns, rezerves kopēšana un datu šifrēšana, uzticami tīkla risinājumi, aizsardzība pret DDoS uzbrukumiem, iekšējās drošības procedūras – tie ir visi vienas ķēdes posmi Jūsu biznesa drošības un nepārtrauktības garantam.


2. Diversificējiet riskus, sadalot un izvēršot savas IT sistēmas un datus uz vairākiem datu centriem, tostarp izvēloties arī vairākus savā starpā nesaistītus IT pakalpojumu sniedzējus.

Visbiežāk uzņēmumi pat nenojauš, cik laika ir nepieciešams, lai atjaunotu biznesa datus. Iespēja notestēt, kā strādā avārijas atjaunošana, palīdz “atvērt acis” un konstatēt, ka dažreiz tas var ilgt no dažām stundām līdz pat vairākām dienām.


3. Izvēloties pamata vai rezerves datu centru, pārliecinieties, ka tas ievēro starptautiskās drošības prasības:


  • ISO 27001:2013 — informācijas pārvaldības un drošības standarts;

  • PCI DSS — kredītkaršu datu drošas glabāšanas un apstrādes sertifikāts. Tā ir kvalitātes zīme bankām, finanšu iestādēm, maksājumu sistēmām un interneta veikaliem;

  • ISO 22301:2012 — biznesa nepārtrauktības vadības sistēmas sertifikāts.



Kā organizēt migrāciju?



Visbiežāk migrē no biroja, cita datu centra vai platformas. Arī migrācijas veidi mēdz būt dažādi.

1. Fiziska pārvietošana uz citu datu centru

Ja uzņēmums ir izvēlējies fiziski pārvest savas IT iekārtas, tad tas var nejauši “iekulties” neparedzamos izdevumos, kuri var rasties, ja iekārtas tiek sabojātas vai nozagtas. Visbiežāk pārvešanas procesā cieš cietie diski, barošanas bloki un mātes plates. No tā var veiksmīgi izvairīties, ja Jūs:

  • izvēlaties uzticamu loģistikas uzņēmumu,

  • apdrošināt iekārtas,

  • sagatavojat rezerves plānu negaidītu problēmu gadījumā.

Nav iespējams izvairīties no papildu izdevumiem pagaidu iekārtu iegādei un uzturēšanai, īpaši tad, ja uzņēmumam nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu pieeju datiem 24/7. Ir uzņēmumi, kuri dod priekšroku savām iekārtām, tādā gadījumā dati tiek īslaicīgi izvietoti datu centra serveros, lai neapstātos klienta biznesa procesi. Pēc iekārtu pārvešanas dati tiek atkārtoti migrēti uz klienta iekārtām.

Savukārt citi uzņēmumi nav gatavi maksāt par tiešsaistes migrāciju. Viņi kopē datus, izslēdz iekārtas, pārved tās un atkārtoti pārstartē. Tādos gadījumos pārvešana jāieplāno brīvdienās. Pirms izvēlaties šo migrācijas veidu, aprēķiniet, cik izmaksās Jūsu IT sistēmu dīkstāve vienas dienas garumā, lai nesanāk kā visiem zināmā parunā – “skopais maksā divreiz”.



2. Pārnešana uz citu platformu

Cits variants – migrācija uz datu centra mākoņu infrastruktūru. Šajā gadījumā atkrīt nepieciešamība fiziski pārvest iekārtas. No iekārtu ekspluatācijas viedokļa parādās krietni vairāk tādu priekšrocību kā, piemēram, risinājuma elastība un mērogojamība, tomēr jāņem vērā, ka daudz kas ir atkarīgs no konkrētām uzņēmuma vajadzībām.




Sarežģīta migrācija



Paši darbietilpīgākie migrācijas gadījumi meklējami banku nozarē. Bankas bieži vien izmanto novecojušas programmas un operētājsistēmas, kurām nepieciešams pastāvīgs tehniskais atbalsts. Pārejas process uz jaunām IT sistēmām visbiežāk sagādā lielas galvassāpes, jo skar datu drošības jautājumus. Turklāt novecojušās sistēmas padara sarežģītāku bankas IT nodaļas darbību, tās var pārstāt darboties, kā arī būtiski palēnina klientu apkalpošanas procesus, kā rezultātā samazinās rentabilitāte.

Šeit var pieminēt arī valsts sektoru, jo oficiālu iepirkumu dēļ visi procesi ir ilgstoši, līdz ar to paiet ļoti ilgs laiks no brīža, kad tiek apzināta migrācijas nepieciešamība, līdz pat faktiskai risinājuma ieviešanai.




Kam pievērst uzmanību migrācijas procesā?



Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kurus uzdod pasūtītājs migrācijas procesā – kā panākt to, lai patērētājs nepamana IT pārvietošanu? Te rodas pretjautājumi: vai Jūsu biznesa funkcijas var “stāvēt” un cik ilgi?

Atbilde ir atkarīga arī no Jūsu finansiālām iespējām, kurām jākorelē ar dīkstāves radītiem zudumiem. Pirmkārt, pārliecinieties, vai Jums ir svarīgi, lai visi IT resursi būtu pieejami 24/7 bez pārtraukumiem, un vai apritē ir kritiskas un otršķirīgas sistēmas.

Pirmajā gadījumā migrācija ir iespējama tikai online režīmā, savukārt otrajā gadījumā datu pārnešanu var veikt vairākos etapos.




Darbību algoritms, migrējot uz datu centru



Īsumā izpētīsim darbības algoritmu migrācijas gadījumā.

Tehnisko prasību saskaņošana paredz precīza plāna sastādīšanu vai esošā plāna revīziju.
Plānā jāiekļauj: jautājumi un atbildes pat to, kādas iekārtas un kad tiks piegādātas; precīza komutācijas plāna izstrāde; iekārtu saraksta sastādīšana; kas, kur un kad realizē migrācijas procesu.


Tehniskā sagatavošanās pašam migrācijas procesam.

Šajā posmā jāpārdomā pat sīkākās detaļas, kuras, kā likums, izrādās vissvarīgākās. Piemēram, svarīgi neaizmirst par rezerves detaļām, kas nepieciešamas kritiskām iekārtām.


Darbs uz platformas, no kuras pārnes datus.

Paredz iekārtu (kā arī iepakojuma) marķēšanu atbilstoši jaunās platformas plānam (pēc pieredzes tiek realizēts pēdējā dienā pirms pārnešanas), apdrošināšanas noformēšanu un loģistikas plānošanu.


Operatīva uzstādīšana, palaišana un iekārtu darbspējas pārbaude.

Migrācijas izmaksas ir atkarīgas no uzņēmuma lieluma un no tā, cik sarežģīta ir IT infrastruktūra. Aprēķins tiek veikts individuāli un atbilstoši stundas likmei. Klients ir vienmēr informēts par optimālu migrācijas laiku. Migrācijas organizatoram ir jābrīdina par neparedzamiem darbiem, kuri var ietekmēt projekta gala izmaksas.
Jāņem vērā, ka pārnešanas gala summai nevajadzētu pārsniegt sākotnējo vairāk par 30%.




Brīnumainā tablete pret galvassāpēm: reģionālie pakalpojumu sniedzēji VS globālie



Vai migrāciju labāk uzticēt globāliem IT uzņēmumiem vai arī – reģionālajiem? Izskatīsim abus variantus.

Reģionālo pakalpojumus sniedzēju plusi:

  • Elastība

    Klients vienmēr saņems konsultāciju par interesējošiem migrācijas jautājumiem. Datu centrs būs ieinteresēts tieši viņa vajadzībās. Reģionālie datu centri ir spējīgi adaptēt resursus atbilstoši augošām uzņēmuma vajadzībām, un Jums nenāksies maksāt pat to, ko neizmantojat.

  • Ātra tehniskā atbalsta reakcija

    Jums nav vairākas dienas jāgaida atbilde no tehniskā dienesta vai jākomunicē ar “mākslīgo intelektu” tehniskā atbalsta čatā. Jums būs personīgais menedžeris.

  • Individuāls drošības plāns

Reģionālo pakalpojumu sniedzēju mīnusi:

  • Globālā tīkla pārklājuma neesamība

    Ja Jums ir globāla mēroga bizness, tad ņemiet vērā, ka reģionālajam pakalpojumu sniedzējam nav globāls tīkla pārklājums. Attiecīgi, arī noteiktos reģionos datu pārraides aizture var būt lielāka nekā globālā tīkla pakalpojumu sniedzējiem.

  • Zema konkurētspēja lētā hostinga segmentā

    Reģionālie pakalpojumu sniedzēji nevar izcelties ar augstu konkurētspēju lētā hostinga segmentā, kur vidējā pakalpojuma cena ir pāris eiro. Tas saistīts ar to, ka viņi nestrādā ar lielām klientu masām.

Globālo pakalpojumu sniedzēju plusi:

  • atpazīstamība, kura palīdz veidot klientu uzticamību;
  • pakalpojumu ieviešana un gatavas konfigurācijas;
  • globālā tīklā pārklājums klientu biznesa pieejamībai pasaules mērogā.

Globālo pakalpojumu sniedzēju mīnusi:

  • Cenas

    Pēc klientu teiktā, globālie spēlētāji ir lētāki – attiecīgi, pastāv iespēja ietaupīt. Taču, nesteidzieties ar tādiem secinājumiem, jo sākotnējais pieņēmums var būt maldinošs. Pēc testa perioda beigām, tiklīdz Jūs sāksiet ar pilnu jaudu izmantot savas IT sistēmas, cenas var strauji pieaugt. Gatavi risinājumi var būt vienkārši neatbilstoši Jūsu konkrētajai situācijai.

  • Zems atbalsta līmenis salīdzinot ar reģionālajiem pakalpojumu sniedzējiem

    Globālais spēlētājs nenodrošinās Jums to atbalsta līmeni un iesaisti, kādu piedāvās reģionāls pakalpojumu sniedzējs.

  • Atkarība no politiskās situācijas

    Lielās globālās kompānijas, kas atrodas vienā no ietekmīgākajām valstīm, kļūst par potenciālu mērķi politiskām spekulācijām un finanšu politikas svārstībām un ar lielu varbūtību spēj ietekmēt datu un biznesa pieejamību visā pasaulē.



Neuzticiet visus savus biznesa procesus vienam IT pakalpojumu sniedzējam, Jūs tādā veidā samazināsiet riskus, nodrošinot drošu un nepārtrauktu biznesa darbību. Pirms jebkuras migrācijas vispirms novērtējiet, uz kurieni Jūs migrējat, kādi potenciālie riski var rasties un vai Jūsu sadarbība ar pakalpojumu sniedzēju būs ilgtspējīga un produktīva.





Atpakaļ



deac-partners-logo