... Jaunumi ... Blogs ...

Ar ko rezerves kopēšana atšķiras no avārijas atjaunošanas plāna?

Ar ko rezerves kopēšana atšķiras no avārijas atjaunošanas plāna?
DEAC | 22.09.2020

Mūsdienu bizness arvien vairāk ir atkarīgs no IT sistēmu darbības stabilitātes un kiberdrošības. Pārtraukumi IT sistēmu darbībā paralizē daudzu uzņēmumu darbību, kas, savukārt, rada ievērojamus zaudējumus, klientu neapmierinātību un ietekmē uzņēmuma reputāciju.

Uzņēmējdarbības dīkstāves risks pasaulē tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem, tāpēc uzņēmumi savas darbības nepārtrauktības nodrošināšanai izmanto virkni pasākumu. Ja Jūsu uzņēmumam ir kritiska nepārtraukta IT sistēmu darbība un dīkstāves rada ievērojamus zaudējumus, ir pienācis laiks apsvērt iespēju izmantot avārijas atjaunošanas plānu.


Kādus rīkus uzņēmumi izmanto, lai novērstu uzņēmējdarbības pārtraukumus?



Vairāk kā puse uzņēmēju min, ka gan avārijas atjaunošanas plāns, gan rezerves kopijas ir būtiski rīki darbības nepārtrauktības nodrošināšanai. Šajā blogā apskatīsim, kas ir datu rezerves kopēšana (data backup) un avārijas atjaunošana. Kā darbojas abi IT sistēmas darbības atjaunošanas rīki pēc incidenta? Kādas ir to būtiskās atšķirības un kā tās ietekmē uzņēmējdarbības nepārtrauktību?



Rezerves kopēšanas atšķirības no avārijas atjaunošanas DEAC



Rezerves kopēšana (backup)

– datu kopijas izveidošana papildu datu nesējā (ārējais cietais disks, CD/DVD disks, zibatmiņa, mākoņu krātuve utml.).

Avārijas atjaunošana (Disaster Recovery)

- ļauj atjaunot operētājsistēmu, programmatūru darbību pēc pārtraukumiem iekārtu darbībā vai datu zuduma, kā arī pašus datus.




Informācijas noplūde, personas datu aizsardzība, kiberincidenti - šīs un līdzīgas tēmas mūsdienās arvien vairāk tiek apspriestas darba sanāksmēs.

Avārijas novēršanas plāns ir neatņemama jebkura uzņēmuma IT stratēģijas sastāvdaļa, jo IT drošības pārkāpumi un infrastruktūras darbības pārtraukumi kļūst arvien biežāki, kā arī palielinās šādu incidentu izmaksas.


Pēc Allianz1 datiem pēdējo 5 gadu laikā zaudējumi no IT incidentiem vidēji pārsnieguši 2 milj. eiro, kas ir vairāk nekā zaudējumi no ugunsgrēkiem un sprādzieniem.



Bieži vien, pieņemot lēmumu par IT drošības stratēģiju, uzņēmumu vadītāji uzskata, ka datu rezerves kopēšana ir pietiekama aizsardzība infrastruktūras traucējumu vai citu incidentu gadījumā. Vai tas tā tiešām ir?


Abi rīki ļauj atjaunot atsevišķas sistēmas komponentes un restartēt "atteikušos" servisus. Abi glābj biznesu, ja uzņēmuma serveri iziet no ierindas vai rodas programmatūras kļūmes. Savā ziņā šie rīki ir ļoti līdzīgi.

Marks Dimitrijevs, Disaster Recovery projektu vadītājs DEAC
"Neapšaubāmi, kaut arī rezerves kopijas ir svarīgas, tās nevar aizstāt avārijas atjaunošanas stratēģiju. Disaster Recovery faktiski ir obligāts vidējiem un lieliem uzņēmumiem no tādām jomām kā IT, bankas, e-tirdzniecība, HoReCa, kur biznesa procesi notiek tiešsaistē nepārtrauktā režīmā. Šādiem uzņēmumiem ir svarīga ne tikai datu drošība, bet arī pakalpojumu pieejamība. Tomēr mazajiem uzņēmumiem un uzņēmumiem, kas nepārdod, bet, piemēram, ražo, būs nepieciešama rezerves kopēšana, jo dīkstāves laiks var būt ilgāks, bet svarīgi ir saglabāt datus drošībā. Nevar iztikt arī bez regulāras testēšanas, lai saprastu reālo atjaunošanās laiku."

Marks Dimitrijevs
Disaster Recovery projektu vadītājs, DEAC


Tātad, kāda ir atšķirība starp rezerves kopēšanu (backup) un avārijas atjaunošanas plānu (Disaster recovery, DR)?


Atšķirību faktori

Datu rezerves kopēšana (Backup)

Avārijas atjaunošana (Disaster recovery)

Glabāšanas prasības

Dati tiek kopēti ar noteiktu biežumu (katru dienu, nedēļu vai mēnesi)

Datu replikācija notiek nepārtraukti reāllaikā

Datu atjaunošanas iespējas

Tikai zaudētās informācijas atgūšana

Uzņēmuma pamata infrastruktūras pārslēgšanās uz rezerves

Papildu resursu prasības

Nepieciešama tikai vieta datu glabātuvē

Ir pilnīga vai daļēja uzņēmuma IT infrastruktūras kopija, ieskaitot fiziskos resursus, programmatūru utt.

Atteikumnoturības plānošana

Nav rīks kļūdu tolerances nodrošināšanai, jo tas nenodrošina pašas infrastruktūrai dublēšanu

Galvenais DR parametrs. Tīkla pārkonfigurēšana ir automatizēta un, ja nepieciešams, ietver IP adrešu nomaiņu, ļauj ātri piekļūt lietojumprogrammai un datiem dublējuma vietnē un turpināt darbu.

Rezultāts

Datu kopija.

Strādājoša IT sistēmas kopija citā rezerves pakalpojuma servisā.




Apskatīsim katru faktoru sīkāk.


1. Prasības datu glabāšanai


Rezerves kopēšana parasti tiek veikta regulāri (katru dienu, nedēļu, mēnesi), un tās vienīgais mērķis ir datu dublēšana. Šis ir optimālāks variants no izmaksu viedokļa, taču šādu datu atjaunošana prasīs ilgāku laiku, un līdz atjaunošanas brīdim dati jau būs novecojuši. Tādēļ šāds risinājums neglābs uzņēmumu no dīkstāves, tas tikai novērsīs datu zudumu.

Avārijas atjaunošana ir komplekss risinājums, kas prasa definēt RTO (Recovery Time Objective) - laiku, kurā sistēmai jāatjauno sava darbība. Datu replikācija kritiskiem datiem nenotiek pēc grafika, bet nepārtraukti reāllaikā. Pārtraukumu gadījumā avārijas atjaunošana ļauj turpināt darbu ar aktuālajiem datiem, kas saglabāti mākonī, jau pēc dažām minūtēm vai pat ātrāk.

Šādu rezerves IT infrastruktūru sauc par karsto infrastruktūru (no angļu val. hot infrastructure), tā ir labākā prakse un uzticamākais risinājums. Sistēmas darbības atjaunošanas ātrums ir atkarīgs no uzņēmuma vajadzībām un veikto ieguldījumu apjoma rezerves datu centrā, sistēmu veiktspējā, tehniskā atbalsta darbā utt. Izvēloties “silto” rezerves infrastruktūru (no angļu val. warm site), datu centrs tiks aprīkots ar nepieciešamām iekārtām un tehnoloģijām, taču tajā neatradīsies klientu datu. T.i. uzņēmums incidenta gadījumā turpinās darboties un novērsīs turpmāko datu zudumu, taču risinājums nebūs piemērots kritiskām sistēmām. Savukārt "aukstā" infrastruktūra (no angļu val. cold site) ietver tikai infrastruktūru, bet ne tehnoloģijas atjaunošanai līdz incidenta iestāšanās brīdim, t.i. to uzstādīšana prasīs daudz ilgāku laiku.


2. Datu atjaunošanas iespējas


Avārijas atjaunošana ir process, kurā uzņēmuma galvenā infrastruktūra tiek pārslēgta uz alternatīvo, kas spēj nodrošināt darbības nepārtrauktību. Rezerves kopēšana paredz iespēju atjaunot tikai pazaudēto informāciju. Tā nenodrošina sistēmu nepārtrauktību, ja uzņēmuma IT infrastruktūra pārtrauc strādāt.


3. Papildu resursu prasības


Rezerves kopēšanai nepieciešama tikai vieta datu glabātuvē, no kuras būs iespējams atjaunot informāciju uz esošo uzņēmuma infrastruktūru. Savukārt labākam avārijas atjaunošanas risinājumam nepieciešams atsevišķs ģeogrāfiski attālināts datu centrs ar pilnīgu vai daļēju uzņēmuma IT infrastruktūras kopiju, ieskaitot fiziskos resursus, programmatūru, pieslēguma iespējas un drošības nosacījumus. Neapšaubāmi avārijas atjaunošanas plāna sagatavošanai var izmantot esošo datu centru, taču pēc labākajām drošības praksēm ir ieteicams izvēlēties citu datu centru.


4. Atteikumnoturības plānošana


Rezerves kopēšanas procesa plānošana ir samērā vienkārša. Savukārt datu avārijas atjaunošanas galvenie faktori ir:

  • atbilstība RPO (Recovery Point Objective) prasībām – laika periods, kurā dati var tikt pazaudēti incidenta rezultātā;
  • datu uzglabāšanas prasību ievērošana;
  • kritisko sistēmu identificēšana;
  • atjaunošanās plāna izveide;
  • regulāra sistēmas testēšanas veida noteikšana;
  • darbinieku apmācība par nepieciešamajām darbībām incidenta gadījumā.

5. Rezultāts


Datu rezerves kopēšana (Backup) - datu kopija. Avārijas atjaunošana (Disaster Recovery) – strādājoša infrastruktūras kopija rezerves pakalpojuma servisā.



Avārijas atjaunošanas plāna uzdevums ir samazināt uzņēmējdarbības pārtraukumu riskus un dīkstāves laiku, kā arī izvairīties no zaudējumiem un izpildīt informācijas drošības prasības. Rezerves kopijas kalpo vienkāršākam mērķim - datu saglabāšanai.

Pārliecinieties, ka zināt, kurš risinājums būs piemērotāks Jūsu biznesam.





1Allianz grupa ir viena no lielākajām apdrošināšanas sabiedrībām, kas darbojas visā pasaulē. Viena no tās darbības jomām ir uzņēmējdarbības risku apdrošināšana.






expand_more
   

Sazinieties ar mums, lai uzzinātu vairāk!







Atpakaļ



deac-partners-logo