... Jaunumi ... Blogs ...

Dublēšana mākonī

Dublēšana mākonī
DEAC | 13.01.2021

Datu dublēšana mākonī ir vismodernākais risinājums uzņēmuma datu un digitālās infrastruktūras aizsardzībai.


Mūsdienu biznesam informācija vienlaikus ir tās galvenais rīks un būtiska vērtība. Dažādi dati var būt ļoti vērtīgi kā uzņēmuma darbības pamats, kā pamats biznesa stratēģijas izstrādei un kā finanšu dokumentācija.




Šī vērtība piesaista daudzus draudus: sākot no negodīgiem darbiniekiem un hakeriem līdz uzņēmuma pilnīgam sabrukumiem, tehniskām kļūmēm un dabas katastrofām. Jebkurš ar datiem saistīts zaudējums ir atbildība par uzņēmuma reputāciju un ražošanas jaudu, par tā ienākumiem un pat konkrētiem cilvēkiem.


Tas viss rada nepieciešamību pēc datu arhivēšanas un dublēšanas. Datu dublēšana nav greznība, tas ir regulāri izmantojams rīks; garantija, ka jūsu vērtīgie dati tiks aizsargāti un netiks pazaudēti. Tajā pašā laikā tas var nodrošināt ātru piekļuvi datiem jebkurā ārkārtas situācijā. Tas ir neizbēgams priekšnoteikums uzņēmējdarbības nepārtrauktībai un spējai sniegt atbilstošos pakalpojumus jebkurā situācijā.


Lai gan tas viss teorētiski izskatās labi un pārliecinoši, tas ne vienmēr tiek īstenots praksē. Būtu optimistiski teikt, ka pusei no visiem uzņēmumiem viss ir dublēts, un, runājot par dublēto datu atjaunināšanu, lai tie glabātu svaigākās datu versijas, situācija ir vēl sliktāka. Iemesls ir tāds, ka Jums ir jāiegulda daudz darba, lai izveidotu savu krātuves risinājumu. Nepieciešami ievērojami ieguldījumi aparatūrā un nepieciešamās programmatūras infrastruktūras nodrošināšanā. Secinājums ir tāds, ka daži cilvēki neiztērē pietiekami daudz, citi pilnībā ignorē problēmu, un daži sēž un cer, ka viss, ko viņi dara, darbosies.


Lasiet vairāk, kā efektīvi plānot datu rezerves kopēšanu!


Datu dublēšana DEACTomēr ir risinājums, kas atvieglo dzīvi uzņēmumiem un tiem, kas atbild par viņu datiem. Un tas ir rezerves kopiju saglabāšana mākonī. Pirms dažiem gadiem tas bija diezgan neparasti, taču tagad viss ir mainījies divu lietu dēļ:

  • būtisks tīkla joslas platuma pieaugums, t.i., datu daudzums, ko var pārsūtīt pa datu kanāliem, un šādas pārsūtīšanas ātrums;
  • uzlabojumi tehnoloģijās, kas ļauj optimizēt datu centra jaudu.

Šodien pat liels uzņēmums, kas apstrādā milzīgu daudzumu digitālo datu, var reāli izlemt pārtraukt izmantot savu fizisko infrastruktūru (piemēram, RAID) un tā vietā izvēlēties mākoņa risinājumu.

Ieguvumi



Mākoņa dublējumam ir dažas skaidras priekšrocības, kas var atvieglot biznesa dzīvi.

  • Iespēja pilnībā automatizēt procesu. Dublēšanas grafiku varat iestatīt pats, izmantojot atbilstošu programmatūru. Dažiem uzņēmumiem var būt labāk, ja ir sistēma, kas veic regulāras dublējumkopijas, un dažiem var būt nepieciešama sistēmas pilnveidošana, lai kopētu datus konkrētā laikā ar noteiktu regularitāti.

  • Piekļuve arhīvam no jebkuras vietas pasaulē. Atšķirībā no vietējā arhīva, kas dažādu iemeslu dēļ var kļūt izolēts, mākoņa platforma vienmēr ir pieejama vienmēr, kad ir interneta savienojums.

  • Spēja kopēt ne tikai failus, bet visu klašu datus. Pēdējie ietver lietojumprogrammas, programmatūru, pakalpojumus, digitālos pakalpojumus, pašreizējos iestatījumus un operētājsistēmas stāvokli. Tas nozīmē, ka Jūs varat ne tikai iegūt rezerves failus no mākoņa, bet arī minimālā laikā atjaunot visu uzņēmuma infrastruktūru.

  • Elastība iestatījumos: spēja izveidot selektīvus dublējumus. Citiem vārdiem sakot, dati tiks kopēti mākonī tikai tad, ja ir iestatījumi šo datu dublēšanai. Tas var optimizēt diska krātuves vietu (t.i., tas vienkārši ir ekonomiskāk), kā arī dublēšanas un atkopšanās procesus.

  • Ja Jums nav savas infrastruktūras, tiek novērstas arī problēmas, kas saistītas ar apmācītu IT personālas meklēšanu un viņu darbu organizēšanu. Lai izmantotu mākoņa pakalpojuma sniegto specializēto programmatūru, nav nepieciešamas īpašas prasmes vai zināšanas, un tās lietošana ir diezgan vienkārša un intuitīva.

  • Spēja integrēt mākoņa dublējumus ar vietējo gaidīšanas sistēmu, pēc tam visus failus sinhronizējot. Tas ir labs risinājums tiem, kuri cenšas izveidot pēc iespējas drošāku sistēmu, datu kopijas izplatot dažādos datu nesējos un fiziskajās vietnēs.

  • Ekonomiskums. Samaksa par kādu vietu tīkla diskā maksā daudz mazāk nekā Jūsu pašu aparatūras sagatavošana un uzturēšana.

  • Elastīgums mērogošanā. Strādājot ar reālu aparatūru, Jums vienmēr ir jāpērk vairāk nekā Jums šobrīd ir nepieciešams, lai Jūs varētu izvairīties no pēkšņa krātuves vai apstrādes jaudas deficīta. Izmantojot mākoņu infrastruktūru, Jūs varat iegūt tik daudz rezerves vietas, cik nepieciešams. Vajadzības gadījumā Jūs vienkārši maksājat vairāk par rezerves gigabaitiem bez papildu grūtībām.

  • Augsts drošības līmenis: moderni centralizēti drošības risinājumi spēj aizsargāt visus serverī saglabātos datus.

Speciālas specifikācijas



Mākoņa dublējumam ir noteikti savi īpašie elementi, kas Jums jāpatur prātā, izdarot izvēli.

  • Neskatoties uz platjoslas internetu un mūsdienu tīkla jaudu, ja Jums ir liels datu apjoms, tā pārraide var kļūt par šauro vietu. Tas nav iemesls, lai pilnībā noraidītu mākoni, taču šiem apsvērumiem vajadzētu būt plānošanas sastāvdaļai, lai iegūtais sniegums neatgrieztos pie Jums ar nepatīkamu pārsteigumu.

    Viens svarīgs punkts šeit ir īpašie tehniskie nosacījumi, kurus pakalpojumu sniedzējs piekrīt izpildīt: tas ir kaut kas, kas jāaplūko un jāapspriež, parakstot līgumu.

  • Blogs par datu dublēšanu DEAC

  • Atkarība no pakalpojumu sniedzēja un servera īpašnieka. Šeit Jūs varētu saskarties ar tīri organizatoriskām problēmām: konkrēti, solījās, ka pakalpojumi nebūs tādi paši kā faktiski sniegtie pakalpojumi. Tas nozīmē, ka Jums rūpīgi jāizskata visi risinājumi un jāsaprot, kā darbojas mākoņpakalpojumi, automatizētie dublēšanas pakalpojumi utt. Jums skaidri jāzina, par kādu pakalpojumu Jūs plānojat maksāt. Tas attiecas ne tikai uz to, vai maksa par pakalpojumu ir piemērota, bet arī par to, ka Jūs riskējat ar daudz vērtīgākiem datiem. Vēl viens pieminēšanas vērts aspekts ir detalizētu līgumu sagatavošana, kuros noteikti visi nosacījumi, tehniskās specifikācijas utt.

Kopumā visu galveno mākoņa dublēšanas risku pārvarēšana ir atkarīga no laba pakalpojumu sniedzēja izvēles. Pašam risinājumam nav lielu problēmu.


Tehniskie faktori



  • Datu aprite starp uzņēmuma tīklu un attālo krātuvi notiek caur ātrgaitas datu kanāliem, kur attiecīgā kanāla joslas platums ir vienīgais ierobežojošais faktors.

  • Veidojot dublējumus mākoņpakalpojumā, kopēto datu apstrāde var būt dažāda:


Datu rezerves krātuve DEAC

datu kopēšana tieši rezerves krātuvē

Datu replikāciju veidošana DEAC

dublējot jau mākonī esošos datus

Failu kopiju dublēšana DEAC

arhivējot iepriekšējās failu kopijas ilgstošai glabāšanai



  • Dublēšanas procedūra ir jāiestata tā, lai tā notiktu ārpus darba laika. Citiem vārdiem sakot, ikreiz, kad šis uzdevums neradīs kritiskas slodzes un neietekmēs infrastruktūras darbību un stabilitāti. Šīs stundas parasti ir naktī vai vakarā, taču konkrētais laiks, kā rīkoties ar dublējumkopijām, katram uzņēmumam jāizvēlas individuāli.

  • Ja tas ir steidzami nepieciešams, dublēšanas procedūru var veikt manuāli, taču tas prasa ilgu laiku, tas ir sarežģīts un palielina risku radīt kļūdas. Specializētas programmatūras izmantošana ir jēgpilnāka, jo tā vienkāršo visu dublējumu apstrādi un ļauj meklēt visā masīvā un atgūt nepieciešamos fragmentus. Turklāt darbs, izmantojot šo programmatūru, ir drošāks nekā tieši strādājot ar mākoni.

Mākoņpakalpojumi mazajiem uzņēmumiem



Datu dublēšanas situācija ir vēl sliktāka mazākiem uzņēmumiem. Teorētiski tam būtu jābūt otrādi: jo mazāka uzņēmējdarbība, jo mazāk informācijas Jums jāuzglabā un jāapstrādā. Kāpēc mazam uzņēmumam būtu nepieciešama dublēšana un spoguļkopijas (data mirroring)? Kur ir problēma?

Faktiski ir divas problēmas:

  • Pirmkārt, bieži vien nav servera infrastruktūras, ar ko sākt, un nav izpratnes par to, kā organizēt datu drošību. Galvenā grāmatveža datoram nav rezerves serveru, glabāšanas sistēmu, pat kaut kas tik niecīgs kā RAID. Cietie diski, zibatmiņas diski, tālruņi un visādas citas ierīces kļūst par aparatūru, ko izmanto failu dublēšanai. Šo datu nesēju uzticamība (gan tehniskā, gan organizatoriskā) ir nenozīmīga. Atsevišķi ir vērts pieminēt situāciju, kad dublējumkopija tiek glabāta tajā pašā datorā, tajā pašā cietajā diskā vai loģiskajā diskā, tikai citā mapē: tā ir tikpat izplatīta kā bīstama.

  • Svarīgi dati tiek dublēti reizēm un bez sistēmas, ja vispār tas tiek darīts. Šajās dublējumkopijās var nebūt visa nepieciešamā informācija vai tās ir bezcerīgi novecojušas; tos var pazaudēt vai sajaukt ar citiem datiem.

Izmantojot šāda veida drošību, jebkura no turpmāk uzskaitītajām ārkārtas situācijām var apturēt uzņēmējdarbību:

  • mehāniskas kļūmes serverī vai datorā;
  • cietā diska kļūme (jebkura iemesla dēļ);
  • darbības ar šifrēšanas programmatūru;
  • cietā diska vietas trūkums;
  • vienīgais uzņēmuma IT speciālists aiziet no darba, un visa informācija par dublējumiem tiek zaudēta;
  • uzņēmums piedzīvo tīkl pārrāvumu vai interneta savienojuma kļūmi;
  • darbinieks pieļauj kļūdu (ļaunprātības, pieredzes vai uzmanības trūkuma dēļ) un sabojā datu bāzi.

Datu dublēšana, izmantojot datu centru, nodrošinās apdrošināšanu pret jebkuru no šīm problēmām. Līdz ar to, nelieliem datu apjomiem būs nepieciešami niecīgi ieguldījumi, kas ir īpaši svarīgi uzņēmumiem ar nelielu budžetu.





Atpakaļ



deac-partners-logo